Iets wat bijzonder goed aansluit bij alle mogelijke verbindingen op deze site is natuurlijk de auto rondreis vakantie naar Zweden en Noorwegen vrijwel altijd in combinatie met Denemarken en iets minder vaak met Finland (officiëel gezien is Finland ook geen onderdeel van Scandinavië). Het zou zo maar kunnen dat u voor een dergelijke reis ook op Scandinavië Overtocht.nl bent beland. Op deze pagina zetten wij alle routes en opties uitgebreid op een rij. Inclusief een uniek stappenplan om een dergelijke reis in elkaar te zetten. 

In dit artikel gaan we minder in op de rondreis met de Camper, iets wat ook zeer aan te raden is in Scandinavië door het allemansrecht. Hier zal in de toekomst nog meer informatie over volgen.

De Rondreis naar Denemarken, Noorwegen en Zweden

Als u bijvoorbeeld een pakket rondreis boekt voor een dergelijke trip maakt vrijwel elke travel agent één grote fout: Ze beginnen op hetzelfde punt als dat ze eindigen. Althans als je het bekijkt vanuit Denemarken want daar moet je in vrijwel alle gevallen wel langs. Dit is voor ons een enorme afrader: Dit omdat de afstanden in Noorwegen en Zweden behoorlijk lang kunnen zijn. In plaats van een rondrit werkt het vele malen beter om bijvoorbeeld in Noorwegen te beginnen en Zweden te eindigen of andersom.

Voor vrijwel elke reis is de belangrijkste vraag wat voor rondje wilt u maken in Noorwegen en Zweden, en op basis van die keuze kun je vervolgens makkelijk de reis maken. Op de volgende manier kunt u het beste de reis in elkaar zetten.

Scandinavië Overtocht: Rondreis Scandinavië Stappenplan

 1. Bepaal uw Noorse en Zweedse Start & Eindpunt.
 2. Sluit Denemarken aan op deze Start en Eindpunten.
 3. Bepaal de punten die u zeker wilt zien op de reis.
 4. Plan de reis in op uw eigen Google Maps.
 5. Boek uw overtochten ruim vantevoren. ( Veel goedkoper )

Interessante Start en/of Eind Punten Noorwegen

Voor de autoreis zijn de volgende drie steden de beste startpunten.

 • Bergen – Staan de Fjorden op uw lijstje? Waarom dan niet direct in één van de mooiste stadjes van Noorwegen ( direct in de fjorden) beginnen.
 • Oslo – Direct beginnen in de hoofdstad begint een goede plek om te beginnen en biedt veel mogelijkheden met hotels en uit-rij mogelijkheden.
 • Kristiansand – De Noren gaan hierzelf naartoe op vakantie, veel aanbod aan hotels & eetgelegenheden. Ook voor kinderen zeer veel vertier: Een zeer mooi pretpark en dierentuin.

Onze #1 keuze is Kristiansand, deze keuze komt voornamelijk doordat je snel op deze bestemming aanwezig bent met de ferry en het een ideaal startpunt is. In Kristiansand kan je heerlijk starten ( al helemaal met kinderen) waarna je door reist naar Bergen en het noorden en vervolgens via Oslo richting Zweden kunt gaan. De ferry naar Kristiansand is bovenal het allersnelste en niet eens zo heel prijzig, hier kan je alle prijzen alvast bekijken.

Is het noorderlicht bekijken een cruciaal onderdeel van uw rondreis? Dan zou u Kristiansand kunnen overslaan, noordelijker bij Bergen kunnen beginnen ( en doorrijden naar het Noorden) en vervolgens na het spotten van de Northern Lights weer naar het Zuiden rijden via Oslo.

Interessante Start en/of Eind Punten Zweden

 • De Oresundbrug naar Kopenhagen – Deze prachtige brug / tunnel is uniek en daardoor zeker aan te raden om mee te nemen op uw rondreis in Scandinavië.
 • Gotenburg – Kiel – Met deze overtocht wordt u in Kiel afgezet en bent u binnen 5 uurtjes alweer in Nederland.

Onze #1 keuze is toch de Oresundbrug. Maar let wel: Als u het rijden zat bent na deze enorme tocht dan is het ook wel heel fijn als u even op de ferry naar Kiel gebracht wordt. Zo bespaart u zo'n 9 uur rijden via deze Ferry overtocht van Gotenburg naar Kiel.

Finland meepakken?

In een rondreis door Denemarken, Noorwegen en Zweden raden wij af om ook Finland mee te pakken. Finland is veel interessanter om een keer gecombineerd mee te pakken als u bijvoorbeeld een gecombineerde reis naar Estland wilt maken. Een hele leuke overtocht is bijvoorbeeld de overtocht van Helsinki naar Talin en vice versa.

finland home

Als u erop staat om Finland mee te nemen op uw rondreis dan kunt u het beste vanuit Stockholm de ferry pakken naar Turku en vanuit daar wat dagen plannen in Finland. Bent u op zoek naar het Noorderlicht in Finland? Dan moet er vanaf Turku nog richting Kilpisjarvi gereisd worden. Let op! Dat is 14 uur met de auto reizen! =) Wel is er in het kleine dorpje Kilpisjarvi nog een goede mogelijkheid voor wintersport.

Het Noorderlicht meepakken op uw Rondreis

Het lijkt misschien ideaal, als u toch in Scandinavië bent even het noorderlicht meepakken. Maar dit Noorderlicht is niet altijd zichtbaar. Gelukkig zijn er de laatste jaren zeer veel sites gestart die de kans weergeven dat in verschillende plaatsen het Noorderlicht zichtbaar is. Maar vergist u zich niet: Voor het Noorderlicht moet u echt in het Noorden zijn en dit kost zeer veel reistijd. Ook aangezien er in Noorwegen niet een dikke / rechte snelweg naar het Noorden gaat. Dit zal u tijdens de reis al snel ervaren!

 • Gaat u korter dan 10 dagen? Dan is het noorderlicht geen goede optie.
 • Wilt u niet veel rijden? Dan is het noorderlicht geen goede optie.
 • Wilt u 100% zeker het Noorderlicht zien? Reis dan snel naar het Noorden en blijf daar dan lang rondhangen. Doe ook vantevoren goede research naar de zichtbaarheid van het noorderlicht per maand.
noorderlicht maanden
northern lights norway