De Oresundbrug naar Zweden

Tussen Zweden en Denemarken bevindt zich de Oresundbrug oftewel: Sontbrug. Deze verbinding begint bij een tunnel en eindigt in een enorme brug alvorens de eindbestemming te bereiken. Dit maakt deze brug bijzonder maar ook redelijk prijzig. In het Deens heeft deze overtocht: De Øreseundsbron of Øreseundsbro. In het Zweeds heet deze brug de Öresundsbron. Deze bekroonde verbinding is de langste gecombineerde brug / tunnel van Europa en zeker de moeite waard om eens overheen te gaan.

De Tol van de Oresundbrug

Na de tunnel en de brug kom je vanzelf aan bij de tol waar je kunt betalen voor het maken van deze overtocht. Dit kost om en nabij de € 50. Boek je van tevoren / online dan kan je kortingen pakken en ook automatisch doorrijden (dan hoef je alleen jouw nummerplaat door te geven), dit kan veel tijd besparen. Al helemaal als je deze tickets als combinatie ticket boekt met de overgang van Puttgarden naar Rodby. Als je naar Zweden gaat met de auto, camper of caravan dan is dit voor Nederlanders de meest gebruikte optie.

Goedkopere Tickets via Scandlines

1. Puttgarden – Rodby + Öresund Bridge
2. Rostock – Gedser + Öresund Bridge

De Puttgarden Rodby + Oresundbrug combinatie wordt zeer veel geboekt door Nederlandse reizigers naar Zweden. De Rostock Gedser combinatie is vanuit Nederland misschien iets minder interessant om te nemen, maar vergis je niet in de charme van de Hanze stad Rostock. Dit is een fantastische plaats voor een overnachting op de camping en je hoeft daarbij maar een paar uurtjes om te rijden.

Scandlines zelf is overigens de grootste veerboot maatschappij van Denemarken, daar kan je deze boekingen goed boeken! Het is ook mogelijk om alleen een ticket voor de brug te kopen, dan betaal je wel iets meer: Cash Ticket Oresundbrug

Tol Oresundbrug
Sample Booking

Alle Tol Tarieven van de Oresundbrug 2022

ReismethodiekVooraf Betaling - EnkeltjeContant / CreditcardScandline Combi Tickets
Motoren€ 34€ 29Via Puttgarden - Rodby (5 tot 40% Goedkoper)
Áuto's & Kleine Busjes <6M€ 65€ 65Via Puttgarden - Rodby (5 tot 40% Goedkoper)
Auto's & Busjes 6 - 10M (Of met caravan 10M+)€ 120€ 108Via Puttgarden - Rodby (20 tot 60% Goedkoper)
Auto's & Busjes 10M+ (Of met caravan 15M+)€ 208€ 202Via Puttgarden - Rodby (20 tot 60% Goedkoper)
oresundbrug van boven

De tot-stand koming van de Oresundbrug

De bouw van deze brug begon in 1995 en was 4 jaar later al voltooid. 1 Juli 2000 vond de officiële opening plaats. Het project was eerder voltooid dan ingeschat, ondanks dat er enkele bommen uit de tweede wereldoorlog waren gevonden. De brug werd in het begin weinig gebruikt echter zijn er steeds meer forensen die huizen in Zweden kopen en vervolgens in Denemarken werken. Dit heeft tot een grotere toename van het verkeer geleid.

Brug Statistieken:
De brug is in Juli het drukste, met meer dan 750.000 auto's die over de brug gaan. De officiële site van de brug houdt alle statistieken bij en die zijn de moeite waard om te bekijken.

Oresundbrug of Ferry Overtocht naar Zweden

Dit is een vraag die veel gesteld wordt. ” Is het de moeite waard om deze brug te nemen in vergelijking tot de vele ferry overtochten? “ Deze brug is niet te vergelijken met de ferry overtochten en deze keuze ligt helemaal aan uw bestemming en reisschema. Belangrijk om te beseffen is dat als u deze brug neemt u pas in het meest zuidelijke punt van Zweden bent. En Zweden is een zeer groot land. Wilt u met de auto van Malmö naar de Noorse grens dan bent u minimaal 5 uur aan het rijden.

Ook is het sinds kort mogelijk om de combinatie tickets met kortingen te boeken, dan kan je bij één partij je gehele reis vanuit Nederland naar Zweden faciliteren.

Als u een rondreis wilt maken door Scandinavië is het interessant om te beginnen in Malmö en vervolgens van Malmö naar Bergen te reizen met de auto en vervolgens de Ferry terug te nemen van Bergen naar Hirtshals.